Péče o dítě

Mléčný chrup: Jak vést děti ke správné zubní hygieně?

Veronika M.
09.04.2020

Mnoho rodičů i v dnešní době přehlcené informacemi stále ještě podceňuje péči o chrup svých dětí, neuvědomují si, kam až může zanedbání péče o mléčný chrup vést. Pečlivý přístup k ústní hygieně od prořezání mléčného chrupu přitom vede i v dospělosti ke zdraví trvalých zubů a dásní.

S ústní hygienou je dobré začít již při prvním prořezaném zoubku. Dásně je možné ještě před prořezáním prvních zoubků čistit nejprve jen buničitou gázou, pro první zoubky je pak vhodné pořídit malý a měkký kartáček.

Za ústní hygienu svých dětí zodpovídají rodiče

Zuby čistíme dětem zhruba do 6 let, poté ještě asi do 12 let věku je nutná rodičovská kontrola a případné dočišťování zubů v místech, kam se dítě s kartáčkem špatně dostává a čištění je díky tomu zanedbáno. Přibližně od 12 let by mělo dítě samo zvládat techniku čištění i použití mezizubních pomůcek samo. První dentální hygiena je vhodná pro děti od 5 let. Správné prořezávání mléčných zubů pomůže zkontrolovat třeba právě zubní hygienistka, navíc pomocí speciálního roztoku, který zuby dočasně obarví, odhalí nevyčištěný zubní plak a tak naučí vaše děti správné metodě efektivního čištění.

Prořezávání zoubků - jak dítěti ulevit od bolesti?

Specialista na zubní hygienu pomůže dítěti s technikou čištění

Zubní hygienik zároveň doporučí vhodné dentální pomůcky, které pomůžou i vám, rodičům, při učení dětí správné péče o zuby. Dítě v určitých místech nemusí čištění dobře zvládat, pak je řada na rodičích, aby pomohli a sami šli dobrým příkladem. Při první návštěvě s dětmi u zubní hygieničky tak neváhejte s dotazy ohledně správného dočišťování zubů v obtížně přístupných místech. Správné vyčištění i těchto míst je totiž pro zdraví chrupu a celé ústní dutiny zásadní.

Proč nepodceňovat hygienu mléčného chrupu vašich dětí?

Péče o mléčný chrup je stejně důležitá jako o ten trvalý, přestože mnohým rodičům to tak nemusí připadat a zubní hygienu prvních zubů svého dítěte tak podceňují. Špatný a neléčený stav prvních zoubků může negativně ovlivnit vývoj druhého zubu, ten se může prořezat zkažený nebo být náchylný ke kazivosti, může mít i narušenou sklovinu. Je potřeba také nahradit předčasně vytržený mléčný zub, například po úrazu nebo v důsledku zánětu zubního nervu. Pokud by k náhradě zubu nedošlo, okolní zuby se mohou posouvat a nový zub by se z nedostatku místa mohl prořezat stranou a nesprávně.

Jak vybírat dětskou zubní pastu?

Vliv (ne)správné výživy na kazivost dětských zubů

Zdravé zuby jsou dle odborníků u dětí spíše vzácností. Mají v mléčném chrupu stále více kazů a hodně školáků má i narušenou zubní sklovinu, protože pijí velké množství sycených nápojů, ovocných šťáv a džusů. Stejně tak známé tvrzení o tom, že přemíra sladkostí kazí zuby, rozhodně není jen nepodložený mýtus z dob našich babiček. Kdo jí hodně sladké, je určitě náchylnější k větší kazivosti, díky velkému množství cukru obsaženého v potravě. Děti však sladké milují, o to důležitější je už od malička jim vštěpovat základy správné zubní hygieny a péče o ústní dutinu vůbec,  stejně jako nutnost střídmosti, pokud jde právě o sladkosti. V každém případě je nutné vždy večer perfektně s dětmi zoubky vyčistit. Správná výživa určitě hraje ve snížení kazivosti zubů svou roli. Ani se zdravým stravováním se to však v tomto případě nesmí přehánět. Rodiče často kladou velký důraz na zdravé stravování svých dětí, děti tak častěji než například čistou vodu pijí pomerančový či grapefruitový džus, pijí sycené nápoje, jedí hroznové víno. Všechny tyto nápoje a potraviny jsou ale výrazně kyselé a ohrožují citlivou dětskou zubní sklovinu. Tímto způsobem může dojít k tzv. erozivnímu poškození chrupu, což může mít za následek trvalé problémy i v dospělosti, jenž pak mohou vést k opakovaným, rozsáhlým a drahým ošetřením.

Zdroj: www.ordinace.cz, www.dhdento.cz , www.rodicum.cz (Lucie Křížová, Dis)

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika M.

Pšenice dvouzrnka - zapomenutá obilnina slaví návrat do našich kuchyní
Pitná voda v Čechách i ve světě: Kde je nejkvalitnější?